Skift sprog / Change language

Jernalderlandsbyen Odins Odense

 

er et foreningsdrevet kulturhistorisk formidlingscenter.

Vi formidler hele jernalderen, inklusive vikingetiden, fra ca. 500 år før til ca. 1100 år efter Kr.

OO formidling skoletjenesten 8923Stedet består af et landsbymiljø med rekonstruerede huse, smedje, udhuse, staklader, offersted, brønd samt diverse hegnsforløb. I forbindelse med landsbyen har vi en sø, en lille formidlingsmark, enge og græsarealer med får. Herudover forefindes moderne administrationsbygninger med  mødefaciliteter, værksted, køkken, toiletfaciliteter, museumsbutik og lille udstillingsbygning. Desuden er her diverse staklader, hvor gæster kan spise deres medbragte mad og en shelter, hvor skoletjenestens lejrskoler og sommerens jernalderfamilier overnatter. Landsbyen ligger i naturskønne omgivelser i Stavids ådal, kun fem km. fra centrum af Odense.

Vi har en veletableret skoletjeneste med besøg af omkring 2.000 skoleelever på årsbasis. Skoletjenesten er åben hele året. Jernalderlandsbyen har i gennemsnit besøg af knap 10.000 besøgende fra ind- og udland.  Vi har omkring 120 åbningsdage årligt for turister inkl. ca. 10 større eller mindre events.

Landsbyen har pt. (april 2019) en fastansat daglig leder, en fastansat formidler, en rengøringsassistent (7,5 timer) samt en udlånt ansat i flexjob fra Odense Kommune. Foreningen har herudover ca. 100 frivillige, der bidrager tildriften. Jernalderlandsbyen, har eksisteret siden 1973 og er igennem årene vokset til en vægtig kulturinstitution, der har givet tusindvis af skoleelever, utilpassede unge, unge arbejdsløse og historieinteresserede besøgende et kendskab til vores historie og fælles fortid. Landsbyen betyder meget for lokalsamfundet.

Siden starten i 1973 har landsbyen været drevet af Odense Kommune. I efteråret 2016 besluttede et flertal i Odense Byråd af sparehensyn, at kommunen ikke længere ville drive Jernalderlandsbyen i Næsby og den skulle rives ned og området genetableres som græsningsarealer. Foreningen Odins Odense blev derfor stiftet den 24. november 2016 og overtog driften af den historiske landsby pr. 1. maj 2017. Foreningen har herefter målrettet og med stort engagement arbejdet for, at vi også har en oldtidslandsby på Fyn i fremtiden.

Nyheder og aktiviteter

 • Efterårsferie 2019

  Efteråret er på vej

  og der tændes op i ildstederne rundt omkring.

  I efterårsferien 12. - 20. oktober i Jernalderlandsbyen søger vi

  Læs mere …
   
 • Ny frivilligruppe Palnatoke

  Den nye Frivilliggruppe hedder (Odins Odenses) PALNATOKE...!

  Det er Lars Præst og Peder D-H, der har startet gruppen op. Det intitiativ skyldes at vi i forvejen dyrker bueskydning og samtidig er aktive medlemmer i landsbyen og gerne vil formidle DET at skyde med klassiske buer fra Jernalder og Vikingetid... m.m.

  Læs mere …
   

Oplev landsbyen i 2019 og 2020!

DET ER LAVSÆSON nu. Besøg os ALLIGEVEL og få også en snak med de frivillige. Vi har skam ikke lukket ned for vinteren. Planlæg et godt familiebesøg i efterårsferien - hvor vi igen har meget at se på og opleve.

OO jernalderfamilie 01

 Tryk for info om jernalderferie næste år

Støtter og sponsorer

odensekommune.jpg

Medlemmer eller gæster Online

Vi har 35 gæster og ingen medlemmer online

Det sker meget snart!!

Højsæson i efterårsferien 12.-20. oktober

VikingDating lille

Om landsbyen kan bruges som filmlokation?

Selvfølgelig kan vores smukke landsby OGSÅ bruges til filmoptagelser. På alle tider af året.OO dreng skjold 1

Se en billedeserie uden beboere ved at trykke HER

OO kalender2019 forside9

Skematisk aktivitetsoversigt! Tryk og læs mere.