Når det kommer til vedligeholdet af Jernalderlandsbyen generelt og især de efterhånden gamle rekonstruerede huse

OO tirsdagsarb landsbyport apr 001bliver arbejder mere og mere krævende - og nødvendigt. Det er heldigt for landsbyen (og dermed byens gæster, Odenses turister med mange flere), at aktivitetsgruppen "Tirsdagsholdet" er så flittige og generelt ikke skyer fysisk arbejde i fri luft. 

Kravleture på stiger og op ad stråtage hører også til vedligehold - Det skal helst være gjort rigtigt - og blive smukt - og så er det jo med at få den rette viden hos nogen, der KAN i forvejen og på god gammeldags manér videregive ved sideoplæring.

Stråtages mønning - altså ryggen på taget - vedligeholdes med jævne mellemrum. På den type tage, som er lagt på Jernalderlandsbyens tage i Odense, sættes "krage-træer" af eg som holdere på det halm, som lægges på tagryggen.

De "krage-træer" kommer heller ikke af sig selv. De stammer fra Tirsdagsholdets arbejdet helt fra vinter-foråret, hvor vi fik lov at hente skovet træ i en af kommunens skove, for at vi kunne vedligeholde vores by. 

I flere måneder har "drengene" - altså holdet, der mødes om tirsdagen - være i gang med at flække træer i massevis til arbejdet med at vedligeholde byens tage. Desuden har der været en sideopgave i gang, hvor der måtte laves "tapper" af egetræ til at tappe - de flækkede "ben" sammen.

Vi bruger naturligvis de originale materialer - som man må formode det har været gjort også i jernalder og vikingetid. Dog saver og flækker vi med moderne håndværktøjer.

Gæster, der besøger landsbyen, vil udover at se vor by og møde jernalderfolk, kunne se lidt bag kulisserne i og med at Tirsdagsholdet - nu også ser sig nødsaget til at arbejde lidt om lørdagen.

Herunder ser du altså en billedserie fra arbejdet startende med at køre ud for at hugge og save træ i skoven, læsse på trailere og bringe det til landsbyen. Derefter afbarkes alle stammer og siden skal de flækkes til de rette størrelser, så de kan bruges til kragetræer på husenes mønninger.

 

 

aftenhimmel jol20

Vi er i fuld gang med planlægningen for 2021 - Vi håber du bærer over med at vi arbejder med kalenderen...

00-Butikken-Markedsplads2018-02.jpg

Historien er for alle aldre

OO dreng skjold 1

Top