Når det kommer til vedligeholdet af Jernalderlandsbyen generelt og især de efterhånden gamle rekonstruerede huse

OO tirsdagsarb landsbyport apr 001bliver arbejder mere og mere krævende - og nødvendigt. Det er heldigt for landsbyen (og dermed byens gæster, Odenses turister med mange flere), at aktivitetsgruppen "Tirsdagsholdet" er så flittige og generelt ikke skyer fysisk arbejde i fri luft. 

Kravleture på stiger og op ad stråtage hører også til vedligehold - Det skal helst være gjort rigtigt - og blive smukt - og så er det jo med at få den rette viden hos nogen, der KAN i forvejen og på god gammeldags manér videregive ved sideoplæring.

Stråtages mønning - altså ryggen på taget - vedligeholdes med jævne mellemrum. På den type tage, som er lagt på Jernalderlandsbyens tage i Odense, sættes "krage-træer" af eg som holdere på det halm, som lægges på tagryggen.

De "krage-træer" kommer heller ikke af sig selv. De stammer fra Tirsdagsholdets arbejdet helt fra vinter-foråret, hvor vi fik lov at hente skovet træ i en af kommunens skove, for at vi kunne vedligeholde vores by. 

I flere måneder har "drengene" - altså holdet, der mødes om tirsdagen - være i gang med at flække træer i massevis til arbejdet med at vedligeholde byens tage. Desuden har der været en sideopgave i gang, hvor der måtte laves "tapper" af egetræ til at tappe - de flækkede "ben" sammen.

Vi bruger naturligvis de originale materialer - som man må formode det har været gjort også i jernalder og vikingetid. Dog saver og flækker vi med moderne håndværktøjer.

Gæster, der besøger landsbyen, vil udover at se vor by og møde jernalderfolk, kunne se lidt bag kulisserne i og med at Tirsdagsholdet - nu også ser sig nødsaget til at arbejde lidt om lørdagen.

Herunder ser du altså en billedserie fra arbejdet startende med at køre ud for at hugge og save træ i skoven, læsse på trailere og bringe det til landsbyen. Derefter afbarkes alle stammer og siden skal de flækkes til de rette størrelser, så de kan bruges til kragetræer på husenes mønninger.

 

 

Træd ind i en af kulisserne fra Far til fire & VIKINGERNE

I de kommende to weekender kan besøgende få et glimt af filmens verden set fra kulissen, når Jernalderlandsbyen Odins Odense viser udstilling med de ægte vikingekostumer fra Far til fire & vikingerne og samtidig giver mulighed for at træde ind i familien Fars vikingehus, som det så ud under optagelserne. Kostumerne er venligst udlånt af ASAfilm.

Far t fire filmoptag 2019 003ASA Film Lille Per i lyre Andreas Bastiansen 01Den nye film Far til fire og vikingerne er optaget på flere locations på Fyn, heriblandt Jernalderlandsbyen Odins Odense.

Jernalderlandsbyen var Vikingelandsbyen der lå bag skoven ved Frejas Lyst. Her boede de familier, der var i familieterapi hos Rie Rævesnu og Runulf Rådsnar.

Optagelserne fandt sted i efteråret 2019 og i nærværende udstilling har du mulighed for at se de originale vikingekostumer fra filmen, rekvisitter, samt fotos fra optagelserne her i landsbyen og ved Nakkebølle Fjord.

Selve huset, der var familien Fars vikingehus vil i weekenderne 24.-25. oktober og 31. oktober-1. november være indrettet som det var på filmsettet.

Her får I mulighed for at gå ind i familiens hus og se hvordan Far, Lille Per, Søs, Onkel Anders og resten af familien boede, mens de var i vikingeterapi.


I landsbyen kan du måske støde på statister fra filmen, da mange af foreningen frivillige deltog i filmen - og selv gå på jagt efter spor fra filmen. Har I lyst til lidt aktiviteter kan I ”gå i familieterapi” og leje en familiekurv, hvor I kan prøve forskellige familieaktiviteter efter Bifrostmetoden 2.0.

Fartilfire wwwBegge weekender vil der desuden være jernalderfolk i landsbyen og masser af mulighed for at få en sjov og lærerig dag i smukke omgivelser. Tag gerne hele familien, madpakken og hunden med.

Jernalderlandsbyen Odins Odense ligger i udkanten af Odense, kun 5 km. fra centrum.

Her er åbent lørdag-søndag kl. 10-16 indtil 13. december. Entré voksen 60 kr. barn 6-14 år 30 kr.

RigsFolk AnneSofieHedengran 660x660 23716

Når man er medlem i Odins Odense

- tilhører man automatisk den gruppe vi kalder Odins Folk!!

Folket har jo mange kompetencer - og de kan ikke alle forenes i tid og sted.

Der kan være mange grunde til at man melder sig ind i foreningen. Måske er det for at få et godt socialt netværk indenfor interesser man selv behersker. Eller også kan det være for at deltage i aktiviteter, hvor man kan lære af andre medlemmer, der allerede har specialviden om forskellige håndværk fra jernalder og vikingetid.

Når Odins Folk befolker Jernalderlandsbyen Odins Odense er det i tøj fra den tid vi gerne vil fortælle om. Det skal give vore gæster gode historiske vingepust, så det bliver en god oplevelse at betale for indgangen og komme i landsbyen med sin familie.

Husene i landsbyen har mange mange år på bagen - og de skal også passes. Det er der flere frivillig grupper, som tager sig af. 

Og når vi taler om frivillig grupper. Kan vi anbefale, at du kikker de forskellige grupper igennem - når du er i gang med at melde dig ind i vort hyggelige samvær - og find et godt lunt hjørne, som passer dig.

Vi glæder os i hvert fald til at se dig i landsbyen!!

Så er der i dag indgået et større læs bøgetræ

- næsten gratis - til landsbyen - I forvejen har vi mindre stammer liggende foran administrationen af egetræ - og i landsbyen også noget svært egetræ og lidt ask...

Ud af disse råmaterialer skal der blive