OO formidling skoletjenesten 8923Jernalderlandsbyen Odins Odense  - er et foreningsdrevet kulturhistorisk formidlingscenter.

Vi formidler hele jernalderen, inklusive vikingetiden, fra ca. 500 år før til ca. 1100 år efter Kr.

Stedet består af et landsbymiljø med rekonstruerede huse, smedje, udhuse, staklader, offersted, brønd samt diverse hegnsforløb. I forbindelse med landsbyen har vi en sø, en lille formidlingsmark, enge og græsarealer med får. Herudover forefindes moderne administrationsbygninger med  mødefaciliteter, værksted, køkken, toiletfaciliteter, museumsbutik og lille udstillingsbygning.

OO Frivillig 3743Desuden er her diverse staklader, hvor gæster kan spise deres medbragte mad og en shelter, hvor skoletjenestens lejrskoler og sommerens jernalderfamilier overnatter. Landsbyen ligger i naturskønne omgivelser i Stavids ådal, kun fem km. fra centrum af Odense.

Vi har en veletableret skoletjeneste med besøg af omkring 2.000 skoleelever på årsbasis. Skoletjenesten er åben hele året. Jernalderlandsbyen har i gennemsnit besøg af knap 10.000 besøgende fra ind- og udland.  Vi har omkring 120 åbningsdage årligt for turister inkl. ca. 10 større eller mindre events.

Landsbyen har pt. (april 2019) en fastansat daglig leder, en fastansat formidler, en rengøringsassistent (7,5 timer) samt en udlånt ansat i flexjob fra Odense Kommune.

Foreningen har herudover ca. 100 frivillige, der bidrager til driften. 

Jernalderlandsbyen, har eksisteret siden 1973 og er igennem årene vokset til en vægtig kulturinstitution, der har givet tusindvis af skoleelever, utilpassede unge, unge arbejdsløse og historieinteresserede besøgende et kendskab til vores historie og fælles fortid.

Landsbyen betyder meget for lokalsamfundet - for familierne - og især børnene, der holder meget af det fri liv i byen.

OO Frivillig 3705Siden starten i 1973 har landsbyen været drevet af Odense Kommune.

I efteråret 2016 besluttede et flertal i Odense Byråd af sparehensyn, at kommunen ikke længere ville drive Jernalderlandsbyen i Næsby og den skulle rives ned og området genetableres som græsningsarealer. Foreningen Odins Odense blev derfor stiftet den 24. november 2016 og overtog driften af den historiske landsby pr. 1. maj 2017.

Foreningen har herefter målrettet og med stort engagement arbejdet for, at vi også har og kan formidle historien og vores egen kultur i en rigtig oldtidslandsby på Fyn i fremtiden.

Odins Odense Kalender

April 2020
M T O T F L S
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Maj 2020
M T O T F L S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Glimt af fortiden i nutiden

ring admission pris

Nyheder og aktiviteter

 • Dagsorden Generalforsamling 2020

  Dagsorden generalforsamling 2020 - UDSÆTTES

  1. Valg af dirigent og referent.

  2. Bestyrelsen aflægger årsberetningen.

  3. Kassereren forelægger det reviderede årsregnskab til godkendelse.

  4. Den daglige leder fremlægger planerne for 2020

  5. Kassereren fremlægger budget for 2020.

  6. Behandling af eventuelle indkomne forslag

  Forslag skal – for at kunne komme i betragtning- være formanden i hænde senest 14 dage før generalforsamlingens afholdelse.

  Forslag sendes til formand Ditte Borggreen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest d. 7. marts 2020.

   
 • Søndagsoplevelser ved Åen - Oldtidens Selfie !!

  SØNDAGSOPLEVELSER VED ÅEN

  Med støtte fra ”Næsby Bestemmer” indbydes alle Næsbyborgere til at deltage i ”Familiens Natur- og kulturoplevelser”.

  Den 1. søndag i hver måned fra feb.-juli byder på nye oplevelser i naturen med kulturhistorie på menuen på tværs af generationer.

  Møderne finder sted ved stierne ved Stavids Ådal og i Jernalderlandsbyen og varer tre timer pr. mødegang fra kl. 10-14.

  Hver mødegang har sit eget tema, der tager udgangspunkt i årstiden, naturen og de kulturelle højtider og traditioner fra menneskenes verden.

  FebruarI februar holdt vi traditionen tro Kyndelmisse. I kirken fejrede man lyset og i familien spiste man pandekager.

  Søndag d. 2. feb. inviterer Jernalderlandsbyen indenfor i varmen, hvor vi ved bålet vil lave bivokslys, bygpandekager, høre fortælling og tage vejrvarsler.

  MartsD. 1. marts fejrer vi det kommende jævndøgn med hammer, mejsel og stensikker viden.

  Vi skal kikke på sten som markører i vores landskab. Deres oprindelse som naturprodukt og deres funktion som kulturbærer. Vi rister runer og helleristninger i granit.

  AprilI april skal vi til at finde kyllingerne frem og fejre påske. Måske fanger vi fårekyllinger og

  finder fugleæg d. 5. april, når vi går på insekt jagt med sommerfugle- og slagnet.

  MajD. 3. maj går vi i krigertræning. Skulle Holger Danske kalde os til dåd for Danmark, så er vi klar! Formidling af oldtidens våben og udstyr, bartskæreens arbejde og fundet i Viemosen.

  Efterfølgende kaldes der til kamp for alle, store som små, med skjoldmur og varme hveder.

  Juni – Solhvervet nærmer sig og heksene gør klar til den årlige udflugt til Bloksbjerg.

  D. 7. juni går vi med vølven på vandring og sanker urter i området omkring ådalen.

  Hør om planternes egenskaber, deres brug som hellige urter og ådalens forandring gennem jernalderen. Efterfølgende går vi op i landsbyen og laver urtesmør og fladbrød.

  JuliVandets hemmeligheder og fiskens finurligheder d. 5. juli.

  Med Jernalderlandsbyens naturrygsække går vi på jagt i åløbet og ser hvad der gemmer sig under vandets overflade. Vi skal dissekere fisk og efterfølgende ryge dem i vores lille medbragte røgovn.

  Smagsprøver og sommerafslutning.

  Man kan melde sig til de enkelte mødegange løbende og efter interesse for dagens tema.Max. antal deltagere pr. mødegang er 30. Man er også meget velkommen til at deltage uden familie, børn under 12 skal dog være i selskab med en voksen. 

  Tilmelding på mail med antal deltagere og deres alder til Jernalderlandsbyen Odins Odense: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

   
 • Odins Folket vågner

  I  januar i 2020 - starter folket stille og roligt op med Odinsfolkets tirsdagshygge.

  Vi mødes bare - dem der kan og får en snak om dit og dat - sidder lidt med de sysler vi synes er hyggelige - og får snakket lidt om vores landsby og folk og hvad vi kan gøre for at få et godt år sammen.

  Der skal både ydes lidt fra hver især for at vi kan beholde vores landsby !! - men mest af alt skal vi have det hyggeligt sammen - DET giver glade mennesker både bland Odins Folket men sandelig også hos de gæster vi forlanger penge af for at de kan se og opleve, hvad vi finder smukt, spændende og interessant...

  Vi ses!!!!

  Fik du for øvrigt?? - et eksemplar af den lille skønne historie om Siggeir og Vigdis - til dine børn eller børnebørn?? - ellers husk at tage en med hjem...

   
 • Frivilliggruppen - Thor - skilte

  I frivilliggruppen Thor - arbejdes der både efter en fast plan - hvor gruppen indgår i aktiv formidling i åbningstiden med forskellige aktiviteter. Det er træarbejde og smedearbejde..... MEN når der er tid også uden for sæsonen - må man gerne arbejde med lidt af ens foretrukne materiale - og DET blev i november - december 2019 - arbejde på 2 skilte til på bedre "jernaldermanér" at modtage gæsterne...

  • Først et NUMMER skilt ud mod vejen - som jo er "Store Klaus" - nr. 40 - Nummeret kan ses på både forside og bagside - skiltet er lavet på en 40 mm tyk aske-plade sat på to egestammer. Alt godt imprægneret efter gamle opskrifter med Linolie og træers eget "blod" - nemlig trætjære (og det er det gode - milebrændt) - skrift naturligvis i linoliemaling.
  • Dernæst et skilt - som udvidelse til et allerede opsat skilt - ved siden af den gamle mørnede Odins-figur....på "modtage-P-pladsen" foran vores officielle indgang gennem butikken.  Der skulle gerne komme til at stå vort rigtige fulde navn, når det er færdigt... Jernalderlandsbyen Odins Odense.. i to linier - NY skilteplanke underst er i egetræ - for at matche den ovenfor - og vi ender med at alle bogstaver kommer til at fremstå i hvidt...

   

   

   

   

   

Vi er med i Kend dit land

kend dit land Logo som stempel vi er med

Filmlokation?

Selvfølgelig kan vores smukke landsby OGSÅ bruges til lokation. På alle tider af året.OO dreng skjold 1

Billedeserie: tryk HER

Top