Gaven til familien - en weekend i fortiden
Prøv jernalderen – et weekendophold i fortiden
Tidsrum
Ankomst fredag eftermiddag kl. 17. Slut søndag kl. 17.
Vælg mellem:23-25/04, 7-9/05, 28-30/05, 04-06/06, 27-29/08 eller 03-05/09 2021.
Indhold
Kast jer ud i at leve som jernalderfamilie for en weekend. I får her et spændende glimt af hvordan hverdagen formede sig for 2000 år siden – uden den tids afsavn og slid. Vi starter fredag aften med en spændende introduktion i høvdingens hus, mens vi nyder en varm jernalderdrik ved bålets skær.
Resten af weekenden, kommer I selv i sving. Her laver I selv jeres jernaldermåltider, kommer på naturvandring hvor I finder spiselige urter til jeres måltider og møder nogle af jernalderens håndværkere, der glade fortæller om det de laver. Brænde skal hugges, bålet i jernalderhuset passes, kornet til grød og brød gruttes og herudover bliver der tid til familiehygge om bålet, småsysler, oldtidens lege og meget mere.
Opholdet som jernalderfamilie i Jernalderlandsbyen Odins Odense er en mulighed for nutidens moderne familier for, at lægge nutidens livsform og vaner lidt fra sig og få en anderledes familieoplevelse sammen.
Opholdet vil jer give et glimt af jernalderens hverdag og en mulighed for at komme lidt ned i gear og nyde hinandens selskab uden telefoner, stress og jag. Børn såvel som voksne oplever i fællesskab, at der i jernalderen er behov for alle i familien, når I hjælpes ad med at udføre dagens opgaver.
Når I bor her bliver Jernalderlandsbyen Odins Odense samtidig et mere spændende sted at besøge for vore gæster og turister.
Når de besøger jer, kan de føle at de også får et glimt af livet for ca. 2000 år siden.
Pris
Børn under 3 år deltager gratis
Børn i alderen 3-6 år 150 kr.
Børn i alderen 6 – 14 år 350 kr.
Voksne (14 år og opefter) 550 kr.
Medlemmer af foreningen Odins Odense får 10% rabat.
Med i prisen er:
- En oplevelse ud over det sædvanlige i skønne omgivelser
- Lån af jernalderdragter, udstyr og ”eget” jernalderhus
- Ingredienser til to jernaldermåltider lørdag og to søndag
- Overnatning i shelter (i eget udstyr)
- Instruktion og vejledning alle dage ved dygtig jernalderformidler
- Entré til Jernalderlandsbyen Odins Odense lørdag + søndag (samt adgang fredag efter lukketid)
- Eksklusiv naturvandring kun for deltagere af Prøv jernalderen
- Adgang til nutidig bad, toilet og grovkøkken
Vi forventer af jer
- Eventyrlyst og gå-på-mod
- Viljen til at samarbejde
- Lysten til at være en levende del af vores jernalderlandsby for et par dage
- At I er 4-8 personer (heraf minimum to-tre voksne) eller har mod på at være ”jernalderstorfamilie” sammen med andre deltagere.
Booking og betaling
Du booker ved at sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Her oplyser du ønskede datoer samt evt. 2. ønske, navn, adresse, mailadresse, telefonnr. på den der booker samt hvem og hvor mange I er i hver aldersgruppe.
Vi har plads til 4-22 personer hver weekend. (Dog kan maxantal være lavere, ved eventuelle coronarestriktioner.)
Efter du har modtaget bekræftelse på din booking, bedes du indbetale deltagerbetaling på 1684-322 71 99 635.
Booking er først fuldgyldig efter betaling. Ved afbestilling senest 14 dage før arrangementet fratrækkes administrationsgebyr på 60 kr. Ved udeblivelse hæfter man for bestilt arrangement.
Tirsdagsholdet på mønningen
Når det kommer til vedligeholdet af Jernalderlandsbyen generelt og især de efterhånden gamle rekonstruerede huse
bliver arbejder mere og mere krævende - og nødvendigt. Det er heldigt for landsbyen (og dermed byens gæster, Odenses turister med mange flere), at aktivitetsgruppen "Tirsdagsholdet" er så flittige og generelt ikke skyer fysisk arbejde i fri luft.
Kravleture på stiger og op ad stråtage hører også til vedligehold - Det skal helst være gjort rigtigt - og blive smukt - og så er det jo med at få den rette viden hos nogen, der KAN i forvejen og på god gammeldags manér videregive ved sideoplæring.
Stråtages mønning - altså ryggen på taget - vedligeholdes med jævne mellemrum. På den type tage, som er lagt på Jernalderlandsbyens tage i Odense, sættes "krage-træer" af eg som holdere på det halm, som lægges på tagryggen.
De "krage-træer" kommer heller ikke af sig selv. De stammer fra Tirsdagsholdets arbejdet helt fra vinter-foråret, hvor vi fik lov at hente skovet træ i en af kommunens skove, for at vi kunne vedligeholde vores by.
I flere måneder har "drengene" - altså holdet, der mødes om tirsdagen - være i gang med at flække træer i massevis til arbejdet med at vedligeholde byens tage. Desuden har der været en sideopgave i gang, hvor der måtte laves "tapper" af egetræ til at tappe - de flækkede "ben" sammen.
Vi bruger naturligvis de originale materialer - som man må formode det har været gjort også i jernalder og vikingetid. Dog saver og flækker vi med moderne håndværktøjer.
Gæster, der besøger landsbyen, vil udover at se vor by og møde jernalderfolk, kunne se lidt bag kulisserne i og med at Tirsdagsholdet - nu også ser sig nødsaget til at arbejde lidt om lørdagen.
Herunder ser du altså en billedserie fra arbejdet startende med at køre ud for at hugge og save træ i skoven, læsse på trailere og bringe det til landsbyen. Derefter afbarkes alle stammer og siden skal de flækkes til de rette størrelser, så de kan bruges til kragetræer på husenes mønninger.